Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının 1 Temmuz itibarıyla kaldırılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Türkiye, 1952 yılında NATO’ya katılmıştır. Ülkemiz tehditlerle mücadele için NATO üyesi olurken, ekonomiden ticarete kadar yeni bir tercihte bulunmuştur. Türkiye, ittifaka karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmiştir. Irak’tan Suriye’ye, Filistin’den Libya’ya kadar can yakıcı durumda NATO kendisinden beklenen güçlü iradeyi ortaya koyamamıştır.

“NATO 2030 SÜRECİNİ ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ”

İttifakın önümüzdeki 10 yılık haritasını oluşturan NATO 2030 sürecini bu bakımdan önemli görüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz temaslarda NATO konseptinin askeri ve diğer şartların günümüz durumuna uyması görüşünü paylaştık. NATO’nun sorumluluk alanlarıyla ilgili önceliklerini müttefiklerimize tekrar sunduk. Türkiye’siz bir NATO’nun varlığını sürdürmesi güçtür. Türkiye en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız bırakılmış olmasına rağmen NATO’nun korunması önemini kabul etmektedir. Önümüzdeki dönemde hem ittifakla hem de müttefiklerimizle daha yakın ve olumlu iş birliği içinde olacağız.

BİDEN İLE GÖRÜŞME

NATO Zirvesi marjında çeşitli ülkelerin liderleriyle çok kapsamlı görüşmeleri ele aldık. Biden ile yapılan görüşme göreve geldikten sonra ilk yüz yüze yapılan görüşme açısından çok önemliydi. Bu görüşmede ülkelerimiz arasında bilinen sorunları karşılıklı ifade ederek tekrar ortaya koyduk. İş birliği kapsamında görüş alışverişinde bulunduk. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile diyalog kanallarımızı her düzeyde güçlendirmek suretiyle Biden ile yakaladığımız güzel iklimi, ülkelerimiz bakımından maksimum faydaya dönüştürmekte kararlıyız. ABD ile olumlu ve yapıcı bir temelde yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz. Türkiye’nin tek talebi, siyasi ve ekonomik her alandaki egemenlik haklarına saygı duyulması, terör örgütleriyle yürüttüğü mücadeleye destek verilmesidir.

AZERBAYCAN ZİYARETİ

Aliyev ile birlikte Şuşa şehrine hareket ettik. Heyet üyelerimizle birlikte Şuşa’ya birlikte giderken savaşın acılarını görme imkânımız oldu. Her tarafın nasıl yıkıldığını, nasıl yakıldığını gördük. Azerbaycan’ın hep yanında olduğumuzu ve hep yanında olacağımızı dünyaya duyurduk.

TURİZM SEKTÖRÜNE KDV DESTEĞİ UZADI

Salgında yaşanan gelişmeler kabine gündemimizin yine ilk konusunu oluşturdu. Turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini 1 ay daha uzatıyoruz. TMO’yu en etkin şekilde devreye sokarak uygun fiyatlı yem ham maddesi satışını temmuz ayında başlatıyoruz. Sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam, 4 milyon 700 bin sınırına dayanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hububat ile et, süt, yem fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz, gerekli dersi vereceğiz.

AŞILAMA ÇALIŞMALARI

Son bir haftada nüfusuna oranla dünyada en çok aşı yapan ülke konumundayız. Hedefimiz birkaç hafta içerisinde aşılamayı 18 yaş üzerindeki nüfusumuzun tamamına açmaktır. Sırası gelen herkesin aşı olması hayati öneme sahiptir. Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum.

SOKAK KISITLAMASI KALDIRILIYOR

1 Temmuz’da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili sınırlamayı da 00.00’a çekiyoruz. Şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor.”